Leena Riittinen Kriittisen Riittisen tarinoita elämästä.

Ulkoillut kukko ja kanan abortti

Tämän päivän Helsingin Sanomien tiede-sivulla (HS, 19.10.2016) oli artikkeli nimeltä "Kanojen abortti säästäisi tuskaa". Kirjoituksen mukaan yli kolme miljardia kukonpoikaa tapetaan vuosittain, jotta munivien kanojen määrä voitaisiin pitää yli kuudessa miljardissa. Kirjoituksessa esiteltiin tapoja, miten tulevaisuudessa voitaisiin löytää kukkopojat jo munavaiheessa ja estää niiden syntymä. Parempihan tämä olisi verrattuna siihen, että poikaset tapetaan muutaman päivän ikäisinä.

Entä jos tekisimme toisin? Entäpä jos kukot kasvatettaisiin teurasikään ja söisimme ne itse. Entä ne kanat, jotka munivat munat? Jos syömme kananmunia, ei ole ekologisesti kestävää jättää hyödyntämättä munituskanoja. Vuosia sitten olen ostanut luomukanoja, jotka oli teurastettu ihmisravinnoksi sen jälkeen, kun niitä ei enää käytetty munantuotantoon. Alkusyksystä pääsin myös kokeilemaan ulkona kasvatettua kukonpoikaa, joka oli välttänyt tapetuksi tulemisen muutaman päivän vanhana. Molemmat poikkesivat broilereista, onhan kyseessä eri tarkoitukseen jalostettu eläin. Lihaa oli vähemmän, mutta se oli vähärasvaisempaa. Kukko, joka oli saanut ulkoilla, oli lihaltaan tummaa ja maukasta.

Nopeaa muutosta on tuskin tulossa, koska se vaatii rahaa, asennemuutosta ja hyviä reseptejä. Tuottajalle täytyy olla kannattavampaa myydä kanat ja kukot ravinnoksi kuin toimittaa jätteeksi. Parasta olisi, jos eläimet saisivat ulkoilla ja elää hyvän elämän. Muutamia tuottajia on jo Suomessa.  Muutoksen mahdollistaa vain me kuluttajat. Ostetaan sitä kukkoa ja kanaa silloin kun sitä on tarjolla. Kysellään omassa lähikaupassa, voisivatko he ottaa valikoimiinsa kanan ja kukon. Mitä enemmän kauppa käy, sitä enemmän tarjonta lisääntyy ja hinta putoaa. Jos et tiedä, mitä sillä kukolla tai kanalla teet, niin laita vaikka suolattuna ja pippuroituna uuniin paistopussissa tai padassa 180 asteeseen muutamaksi tunniksi tai keitä mausteliemessä.

Pelastatetaan maailmaa herkullinen pala kerrallaan: Tehdään ulkoillutta kukkoa ja kanaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat